Kobiecy poradnik
Nasze tematy Obrączka odbiera wolność? Kobiecy poradnik katalog poraddiety i odżywianie
Warto wiedzieć
zwiń szukanie zaawansowane
Dieta dla osoby dializowanej
problem do rozwiązania

Dieta dla osoby dializowanej

pytanie zadane w dniu: 12.04.2011
problem zgłoszony przez: EwaP

Z punktu widzenia dietetycznego w chorobach nerek ważne jest podawanie płynów, soli kuchennej, potasu i białka. Więcej na ten temat w poradzie poniżej.


Treść pytania:

"Moja mama od niedawna musi być poddawana dializom 3 razy w tygodniu. Jak powinna się odżywiać? Jaka dieta jest wskazana dla osób dializowanych?"

Aneta Strelau Porady udziela Aneta Strelau , dietetyk:

Witam serdecznie,

Około 40 proc. osób dializowanych jest niedożywionych. Występowanie niedoborów białkowych u chorych dializowanych jest wynikiem upośledzenia ogólnej sprawności, upośledzenia sprawności nerek, zaburzeń hormonalnych, biochemicznych, nasilenia niedokrwistości, nasilenia metabolicznego. Dieta powinna zawierać 2400-2800 kcal/na dobę. U osób dializowanych około 50-55 proc. energii powinno pochodzić z węglowodanów. U chorych leczonych dializą otrzewnową węglowodany dostarczają 40-50 proc. ogólnego zapotrzebowania energetycznego. Zapotrzebowanie energetyczne częściowo pokrywa glukoza wchłaniana z płynu dializującego. Ilość wchłanianej glukozy wynosi przeciętnie około 2g/kg masy ciała na dobę. Biorąc pod uwagę straty aminokwasów i peptydów u chorych hemodializowanych, białka zaleca się 1,2-1,4 g/ kg masy ciała, a przy dializie otrzewnowej 1.2 – 1.5 g/ kg masy ciała, co stanowi 12-15 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego.

W dializie otrzewnowej, w ciągu 24 godzin dochodzi do utraty około 15 g białka oraz 1-4 g aminokwasów. Przy współistnieniu stanów zapalnych otrzewnej, straty są znacznie wyższe. W dializoterapii podaż białka wynosi około 75 -110 g. Składnik ten powinien pochodzić z produktów pełnowartościowych: z mleka, twarogu, jaj, mięsa, ryb, drobiu. Odpowiednia ilość białka w diecie chroni przed niedożywieniem, nadmiar grozi toksemią.

W prawidłowo zbilansowanej diecie tłuszcze powinny dostarczać 30-35 proc. energii w dializie pozaustrojowej i 35-40 proc. w dializie otrzewnowej. Wskazane są także tłuszcze ryb morskich zawierające kwasy tłuszczowe z rodziny n-3. Należy pamiętać o zaburzeniach przemiany węglowodanowej, szczególnie w okresie adaptacyjnym. Głównym węglowodanem w diecie jest skrobia, która wolno rozkłada się do cukrów prostych i zapobiega w ten sposób hiperglikemii i hiperinsulinomii. Cukry szybko przyswajalne (glukoza, fruktoza, sacharoza) spożywane w nadmiernej ilości, zostają metabolizowane do tłuszczu i w tej postaci są odkładane w organizmie, co jest niewskazane. Korzystnie by było, aby dieta zawierała około 30 g błonnika pokarmowego, który poprawia właściwa funkcję jelit i obniża stężenie cholesterolu. Składniki mineralne u chorych dializowanych występują w nadmiarze: sód, potas, fosfor, w niedoborowych ilościach jest natomiast wapń, magnez, cynk, żelazo. Jedna z ważniejszych zasad jest zwrócenie uwagi na ilość wymienionych składników w diecie.

Przy dializach konieczna jest kontrola potasu. Składnik ten należy ograniczyć do 1500-2000 mg na dobę, aby nie doszło do zatrzymania czynności serca. Potas zawarty w produktach można ograniczyć stosując tzw. podwójnie gotowanie bez dodatku soli. Nie powinno się używać wywarów mięsnych i warzywnych. Niemożliwe jest usunięcie fosforu za pomocą dializy, dlatego powinno się wyłączyć z diety sery żółte, podroby, śledzie w oleju, szproty, szynkę, groch, orzechy. Dieta z ograniczoną ilością fosforu jest niezwykle trudna do zastosowania, ponieważ fosfor występuje we wszystkich produktach. Koniecznie są leki, które wiążą fosforany w przewodzie pokarmowym, ograniczając w ten sposób ich wchłanianie. Ograniczenie sodu zapobiega pragnieniu, które występuje zawsze u chorych dializowanych. Uczucie suchości w jamie ustnej i dokuczliwe pragnienie można częściowo załagodzić przez ssanie gumy do żucia, kostek lodu, płukania jamy ustnej wodą, bez połykania, z dodatkiem soli.

W diecie zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy. Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Między innymi należy zwiększyć spożycie marchwi, dyni pomarańczowej, pomidorów, warzyw zielonych. Ze względu na występowanie obrzęków - ograniczeniu podlegają płyny. Podaje się je w postaci mleka, herbaty, kompotów, kisieli. NIE WOLNO PIĆ ALKOHOLU!

Sposób przyrządzania potraw to: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii aluminiowej oraz w woreczkach żaroodpornych, duszenie bez obsmażania na tłuszczu, smażenie na patelni teflonowej, zapiekanie pod przykryciem. Potrawy powinny być zagęszczane zawiesiną z maki lub mąki rumieniowej na patelni bez tłuszczu, z dodatkiem mleka, jogurtu i wody. Do gotowych potraw powinno się dodawać surowe masło, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

Zupa mleczna z kaszą, pieczywo pszenne, pasztet domowy z ryby, galaretka owocowa z serkiem homogenizowanym.

II Śniadanie:

Chleb kukurydziany z masłem, pieczeń cielęca, jabłko pieczone

Obiad:

Zupa ziemniaczana na przecierze z warzyw z bułką, pierogi leniwe, surówka z marchwi i jabłka, napój z cytryny i miodu.

Podwieczorek:

Jogurt owocowy, herbatnik

Kolacja:

Ziemniaki duszone z mięsem i warzywami, kompot

Pozdrawiam,
Aneta Strelau

Masz problem i nie możesz go rozwiązać?

zadaj pytanie specjaliście

Przeczytaj również:

Dieta dla chorujących na kamicę żółciową

Jak jeść sensownie i zdrowo?

Zapalenie jelita grubego a odchudzanie

źródło porady: Kobiecyporadnik.pl


tak czy uważasz, że to dobra porada?

14 osób uważa, że to dobra porada

Zamieszczane w Serwisie przez Użytkowników i ekspertów porady mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić porady udzielanej przez odpowiedniego lekarza w wyniku bezpośredniego badania. Wirtualna Polska S.A. nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść tych porad oraz za jakiekolwiek szkody Użytkownika powstałe na skutek lub w związku z zastosowaniem się przez Użytkownika do treści porady.

wybierz kategorię

To, ile ważysz, ma wpływ nie tylko na Twoje samopoczucie, ale również na stan Twojego zdrowia fizycznego. Jeśli masz problemy z utrzymaniem wagi, cierpisz z powodu nadwagi lub otyłości, zapytaj o radę doświadczonych dietetyków.

Logowanie

Nie masz jeszcze Profilu? Załóż go

Zapomniałeś hasła?


regulamin serwisu