Kobiecy poradnik
Nasze tematy Obrączka odbiera wolność? Kobiecy poradnik katalog poraddiety i odżywianie
Warto wiedzieć
zwiń szukanie zaawansowane
Czy produkty obniżające poziom cholesterolu naprawdę działają?
problem do rozwiązania

Czy produkty obniżające poziom cholesterolu naprawdę działają?

pytanie zadane w dniu: 17.09.2010
problem zgłoszony przez: Kasia_82

Odwieczny problem ludzkości: co jest zdrowsze - masło czy margaryna? Co korzystniej wpływa na cholesterol i czy produkty obniżające jego poziom naprawdę działają? Z odpowiedzią zmierzyła się Aneta Strelau, dietetyk z Rodzinnego Centrum Rozwoju i Terapii "Darius".


Treść pytania:

"Szanowna Pani Aneto.

Ostatnio na rynku pojawiły się produkty dla osób z podniesionym cholesterolem. Czy one naprawdę działają? Czy to rzeczywiście zrobi różnicę, czy posmaruję kromkę chleba prawdziwym masłem czy Benecolem? I tak, zresztą, bardzo cienko? Proszę o poradę. "

Aneta Strelau Porady udziela Aneta Strelau, dietetyk:

Witam.

Problem wyboru tłuszczu, do smarowania pieczywa, w dalszym ciągu jest dla wielu osób niejasny.

Obecnie, na rynku są trzy podstawowe rodzaje tzw. smarowaczy: masło, margaryna oraz mieszanka masła z margaryną (miksy i masełka).

Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Masło śmietankowe wytwarza się z nieukwaszonej śmietany, natomiast śmietana przeznaczona do produkcji masła wiejskiego jest niepasteryzowana i samoistnie - dość silnie zresztą - ukwaszona.

Margaryna jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych, zmieszanych z wodą lub mlekiem, z dodatkiem substancji polepszających smak, jak również wartość odżywczą oraz okres trwałości. Zbliżony do masła smak, margaryna zawdzięcza ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji.

O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Stwierdzono, że nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie - zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia. Kwasy tłuszczowe nienasycone, zarówno jedno-, jak i wielo-, chronią nas przed rozwojem chorób serca.

Jeszcze kilka lat temu, gdy większość margaryn była produkowana metodą uwodornienia, zawierały one dużo tzw. kwasów tłuszczowych trans, powstających w procesie produkcji. Kwasy te wykazywały działanie fizjologiczne, zbliżone do nasyconych kwasów tłuszczowych - działały więc niekorzystnie. Obecnie, gdy została już zmieniona metoda produkcji, większość margaryn, przeznaczonych do smarowania pieczywa, nie zawiera w ogóle kwasów trans, a jeżeli, to tylko ich śladowe ilości.

Nieco gorzej jest z margarynami kostkowymi przeznaczonymi do pieczenia, dlatego nie należy ich używać do smarowania pieczywa.

Kolejnym argumentem, przemawiającym na korzyść margaryny jest to, że nie zawiera ona cholesterolu. W maśle związek ten występuje w ilości 220-250 mg/100 g produktu.

Zaletą masła z kolei, jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Istnieje dość powszechny mit, że ze względu na zawartość witaminy A, masło jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie jest to jednak prawda, gdyż na wzrok wpływa podaż tej witaminy w całym pożywieniu, a nie tylko w maśle. Witaminę tę możemy znaleźć np. w produktach mlecznych oraz w warzywach i owocach, które zawierają dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Należy również wspomnieć, że margaryny stołowe są wzbogacane w witaminy A, D przynajmniej do poziomu takiego, na jakim są one obecne w maśle, oraz zawierają witaminę E pochodzącą z olejów roślinnych stosowanych do produkcji.

Produkty Benecol zostały wprowadzone na rynek w latach 90-tych, jako pierwsza żywność funkcjonalna w sposób dowiedziony, obniżająca cholesterol. Dzisiaj produkty Benecol są sprzedawane w niemal 30 krajach a ich działanie poparte jest ponad 50 badaniami klinicznymi.

Na podstawie badań naukowych nad sterolami roślinnymi i metabolizmem cholesterolu, na rynek wprowadzono produkty konsumenckie z dodatkiem stanoli i steroli roślinnych, przeznaczone dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Pierwszym produktem tego typu jest margaryna zawierająca ester stanolu (Benecol). Oprócz obniżania poziomu cholesterolu, margaryna Benecol oferuje cenną część zalecanego dziennego spożycia tłuszczów, o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Benecol jest stosowany w produktach beztłuszczowych lub o niskiej zawartości tłuszczów. Benecol w połączeniu z dietą zdrową dla serca może obniżać poziom cholesterolu w surowicy, do wartości docelowych bez stosowania farmakoterapii.

Produkty zawierające Benecol mogą być stosowane przez wszystkie osoby z hipercholesterolemią, zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, w tym także przez pacjentów z cukrzycą.

Pozdrawiam,
Aneta Strelau

Masz problem i nie możesz go rozwiązać?

zadaj pytanie specjaliście

Przeczytaj również:

Kebab niejedno ma imię

Nie chcę być tak chudy...

Zapalenie jelita grubego a odchudzanie

źródło porady: Kobiecyporadnik.pl


tak czy uważasz, że to dobra porada?

18 osób uważa, że to dobra porada

Zamieszczane w Serwisie przez Użytkowników i ekspertów porady mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić porady udzielanej przez odpowiedniego lekarza w wyniku bezpośredniego badania. Wirtualna Polska S.A. nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść tych porad oraz za jakiekolwiek szkody Użytkownika powstałe na skutek lub w związku z zastosowaniem się przez Użytkownika do treści porady.

wybierz kategorię

To, ile ważysz, ma wpływ nie tylko na Twoje samopoczucie, ale również na stan Twojego zdrowia fizycznego. Jeśli masz problemy z utrzymaniem wagi, cierpisz z powodu nadwagi lub otyłości, zapytaj o radę doświadczonych dietetyków.

Logowanie

Nie masz jeszcze Profilu? Załóż go

Zapomniałeś hasła?


regulamin serwisu