Kobiecy poradnik
Nasze tematy Obrączka odbiera wolność? Kobiecy poradnik katalog poraddiety i odżywianie
Warto wiedzieć
zwiń szukanie zaawansowane
Dieta przy zakrzepicy żył
problem do rozwiązania

Dieta przy zakrzepicy żył

pytanie zadane w dniu: 17.08.2011
problem zgłoszony przez: LaLuna, 36 lat

Zakrzepica żył głębokich objawia się w ostrym bólem, zwykle nasilającym się w czasie chodzenia, tkliwością kończyny, zwiększonym ich uciepleniem i obrzękiem. O diecie, którą należy stosować w trakcie tego schorzenia opowiada Aneta Strelau, dietetyk z Poradnii Dietetycznej Laelia.


Treść pytania:

"Witam.

Lekarz zdiagnozował u mnie zakrzepicę żył głębokich. Biorę lek Warfarin. Lekarz powiedział, że nie mogę jeść produktów z wit. K. Co w takim razie mam jeść, a czego nie?

Pozdrawiam,
Joanna"

Aneta Strelau Porady udziela Aneta Strelau , dietetyk:

Witam serdecznie!

W profilaktyce dieta powinna normalizować masę ciała. Utrzymanie należnej masy ciała w granicach prawidłowych jest nieodzownym warunkiem profilaktyki. Tłuszcze w diecie ogółem powinny dostarczać poniżej 30% energii dobowego zapotrzebowania.

W diecie należy ograniczyć masło, śmietankę, wyłączyć smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, tłuste sery, olej kokosowy, palmowy, wiórki kokosowe, zabielacze do kawy, twarde margaryny i tłuszcze kuchenne. Dozwolone są olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, olej rzepakowy i oliwa z oliwek. W profilaktyce ważna rolę odgrywa błonnik pokarmowy – frakcja rozpuszczalna w wodzie. Źródłem błonnika będą wszystkie owoce, łącznie z suszonymi, warzywa i nierafinowane produkty zbożowe (w tym z owsa).

Warzywa i owoce są bardzo dobrym źródłem witamin antyoksydacyjnych - c, B-karoten. Do antyoksydacyjnych zalicza się również witaminę E, flawonoidy, selen. Węglowodany – produkty zbożowe, obfitujące w błonnik, bogate w magnez, żelazo, Witaminę B1, niacynę, cynk, powinny być głównym źródłem energii. Spożycie cukrów, dżemów wysokosłodzonych, miodu - należy ograniczyć.

Źródłem białka powinny być produkty chude: indyk, kurczaki, cielęcina, chude wędliny, chude ryby (w ograniczonej ilości morskie, tłuste), chude sery, mleko z niską zawartością tłuszczu. Wskazane są produkty mleczne, fermentowane, jak: jogurt, kefir, napoje jogurtopodobne. Ograniczyć należy mięsa czerwone (krwiste). Należy ograniczyć sól kuchenną do 5-6 g na dzień. Potrawy można doprawiać sokiem z cytryny, musztardą, przyprawami ziołowymi. Zalecam unikanie solonych chrupek, paluszków, orzeszków, produktów konserwowanych benzoesanem sodu.

Największe ilości witaminy K znajdują się w szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście, szczególnie w brukselce, herbacie zielonej. Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W produktach zwierzęcych występuje w niewielkich ilościach w: wątrobie, jajach, maśle, mleku, mięsie.

Serdecznie pozdrawiam,
Aneta Strelau

Masz problem i nie możesz go rozwiązać?

zadaj pytanie specjaliście

Przeczytaj również:

Dieta dla chorujących na kamicę żółciową

Jak jeść sensownie i zdrowo?

Zapalenie jelita grubego a odchudzanie

źródło porady: Kobiecyporadnik.pl


tak czy uważasz, że to dobra porada?

11 osób uważa, że to dobra porada

Zamieszczane w Serwisie przez Użytkowników i ekspertów porady mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić porady udzielanej przez odpowiedniego lekarza w wyniku bezpośredniego badania. Wirtualna Polska S.A. nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść tych porad oraz za jakiekolwiek szkody Użytkownika powstałe na skutek lub w związku z zastosowaniem się przez Użytkownika do treści porady.

wybierz kategorię

To, ile ważysz, ma wpływ nie tylko na Twoje samopoczucie, ale również na stan Twojego zdrowia fizycznego. Jeśli masz problemy z utrzymaniem wagi, cierpisz z powodu nadwagi lub otyłości, zapytaj o radę doświadczonych dietetyków.

Logowanie

Nie masz jeszcze Profilu? Załóż go

Zapomniałeś hasła?