Kobiecy poradnik
Nasze tematy Obrączka odbiera wolność? Kobiecy poradnik katalog poraddiety i odżywianie
Warto wiedzieć
zwiń szukanie zaawansowane
Apetyt na słodycze
problem do rozwiązania

Apetyt na słodycze

pytanie zadane w dniu: 04.09.2011
problem zgłoszony przez: Karina, 18 lat

Najbardziej szkodliwe dla organizmu są cukry proste, czyli glukoza i sacharoza. O tym co robić, by zminimalizować apetyt na słodycze opowiada Aneta Strelau, dietetyk z Poradni Dietetycznej Laelia.


Treść pytania:

"Nie wiem, co się ostatnio ze mną dzieje. Kiedyś potrafiłam przez cały tydzień nie jeść słodkiego (bo piję też wszystko niesłodzone) a teraz stale myślę o słodyczach. Zdarzają się momenty, kiedy mam tak silną pokusę zjedzenia czegoś słodkiego, że wydaje mi się, że jeśli tego nie zrobię to zacznę chodzić po ścianach. Nie mogę funkcjonować, dopóki czegoś nie zjem. Mogłabym się żywić samymi słodkościami. Najbardziej lubię domowe wypieki tj. ciasta, różne ciasteczka, bułki, pampuchy, racuchy. Ale np. wczoraj, oprócz normalnych posiłków, zjadłam 0,5 litra lodów, kisiel i budyń, a dziś 17 racuchów! Przecież to nie jest normalne i obawiam się, jak po jakimś czasie może to się skończyć...
Teraz mam niedowagę ok. 4 kg, ale martwi mnie mój obecny stan i ogromny apetyt. Czy coś jest ze mną nie tak? Nie chcę wpaść w otyłość :("

Aneta Strelau Porady udziela Aneta Strelau , dietetyk:

Witam serdecznie,

Opanowanie ochoty na słodycze jest ściśle związane z kontrolą poziomu cukru we krwi. Poziom cukru we krwi jest z kolei ściśle związany z ilością insuliny. Jeśli zatem Twój tryb życia pozwoli na zachowanie zrównoważonego poziomu insuliny oraz cukru we krwi, Twoje problemy z ochotą na słodycze znikną.

Gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi (wysoki poziomu cukru we krwi to hiperglikemia, zbyt niski poziomu cukru we krwi to hipoglikemia) są źródłem napadów ochoty na słodycze, przyczyną uodparniania się organizmu na insulinę i powodem problemów z pozbyciem się nadwagi, czy otyłości. Jeżeli uda Ci się zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi, stworzysz prawidłowe warunki do pracy trzustki, która będzie produkowała i insulinę i glukagon. Prawidłowe proporcje jednego hormonu do drugiego zapewnią Ci stałe dostawy energii i umożliwią spalanie tłuszczu.

W odczuwaniu ochoty na słodycze dużą rolę odgrywa jeszcze jeden "zawodnik" - neurotransmiter serotonina. To dzięki niej doznajemy uczucia zadowolenia i sytości po posiłku. Niewielkie wahania w poziomie tego neurotransmitera oznaczają umiarkowany apetyt i umiarkowane uczucie sytości. Ale zamiana umiarkowanego apetytu w monstrualny jest bardzo prosta. Wystarczy bardzo i gwałtownie podnieść sobie poziom cukru we krwi - zjeść batonik, napić się słodkiego, gazowanego napoju. Wysoki poziom cukru we krwi oznacza wysoki poziom serotoniny czyli intensywne uczucie zadowolenia i sytości. Ale wysoki poziom cukru we krwi u osób zdrowych szybko zostaje obniżony, a zbyt niski poziom cukru we krwi oznacza niski poziom serotoniny, co z kolei pogarsza samopoczucie i pobudza apetyt. Im większe wahania poziomu serotoniny, tym intensywniejsze uczucie zadowolenia i tym większy apetyt.

Szczególnie groźny jest wysokocukrowy syrop kukurydziany, który ogłupia organizm, zaburzając poziom serotoniny. Gdy zjesz produkt zawierający ten składnik, czujesz słodki smak i masz poczucie, że zaraz się nasycisz, ale tak się nie dzieje - nie podwyższa się poziom serotoniny, apetyt nie zostaje zaspokojony. A huśtawka na słodycze zaczyna bujać się z jeszcze większą amplitudą.

Zacznij od wyregulowania liczby i częstotliwości posiłków. Jeśli będziesz jeść 5 posiłków w 3-godzinnych odstępach, łatwiej będzie Ci utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, dzięki czemu również apetyt będzie mniejszy i chęć na słodycze zmaleje.

Na początku będzie Ci trudno odzwyczaić się od słodkiego smaku, więc słodycze zastąp suszonymi owocami (śliwki, morele, daktyle, figi, żurawina) lub innymi bakaliami, ewentualnie może to być jogurt owocowy, baton musli. Postaraj się jednak, by jadać je w porze posiłku np. podwieczorku lub II śniadania, a nie jako dodatkowe podjadanie między posiłkami i w ilości kilku sztuk, a nie całej paczki na raz. Nie codziennie, a raz na jakiś czas. Najlepiej, jeśli pozbędziesz się wszystkich słodkości z otoczenia, aby nie kusiły. Do podjadania możesz sobie przygotować talerz surowych lub gotowanych warzyw i chrupać je w ciągu dnia.

Unikaj cukrów prostych, takich jak glukoza, czy sacharoza. Są one w deserach, białym cukrze, słodzonych sokach owocowych, miodzie, dżemach, białym ryżu, owocach, czy pieczywie. W utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi pomogą Ci węglowodany złożone obecne w : pieczywie razowym, płatkach zbożowych i musli, ryżu brązowym, kaszach (jęczmienna, gryczana), makaronie razowym.

Nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej!

Trzeba pamiętać, że słodycze to też nałóg, jak papierosy, tylko mniej przeszkadzają w towarzystwie.

Pozdrawiam,
Aneta Strelau

Masz problem i nie możesz go rozwiązać?

zadaj pytanie specjaliście

Przeczytaj również:

Jak jedzenie wpływa na naszą psychikę?

Problemy z cerą a dieta

Osłabienie po odchudzaniu

źródło porady: Kobiecyporadnik.pl


tak czy uważasz, że to dobra porada?

19 osób uważa, że to dobra porada

Zamieszczane w Serwisie przez Użytkowników i ekspertów porady mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić porady udzielanej przez odpowiedniego lekarza w wyniku bezpośredniego badania. Wirtualna Polska S.A. nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść tych porad oraz za jakiekolwiek szkody Użytkownika powstałe na skutek lub w związku z zastosowaniem się przez Użytkownika do treści porady.

wybierz kategorię

To, ile ważysz, ma wpływ nie tylko na Twoje samopoczucie, ale również na stan Twojego zdrowia fizycznego. Jeśli masz problemy z utrzymaniem wagi, cierpisz z powodu nadwagi lub otyłości, zapytaj o radę doświadczonych dietetyków.

Logowanie

Nie masz jeszcze Profilu? Załóż go

Zapomniałeś hasła?


regulamin serwisu