Kobiecy poradnik
Nasze tematy Obrączka odbiera wolność? Kobiecy poradnik nasze tematy
Warto wiedzieć
Oleje roślinne w kosmetologii www.stock.pl

Oleje roślinne w kosmetologii

Oleje roślinne to grupa najbardziej cenionych składników, występujących w kosmetykach naturalnych. Są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez skórę. To kopalnia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Oleje roślinne są jednym z najbardziej podstawowych surowców kosmetycznych, wykorzystywanych do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Mogą być stosowane samodzielnie, stanowią również doskonałą bazę do masażu całego ciała – mieszane zarówno z olejkami eterycznymi, jak i z glinką Ghassoul. Są także popularnym składnikiem wielu kosmetyków.

Działanie olejów jest bardzo wszechstronne. Mają właściwości kojące i wyciszające, utrzymują skórę w napięciu i jędrności, dodatkowo nawilżają ją i odmładzają. Otrzymywane z ziaren, nasion i owoców przypominają w swoim składzie naturalne składniki warstwy tłuszczowej skóry – wzmacniają zatem efekt bariery ochronnej. Doskonale zmiękczają i wygładzają skórę. Mają ponadto właściwości lecznicze, odprężające i tonizujące. Ich działanie doceniono już w starożytnym Egipcie - aby zabezpieczyć skórę przed wysuszeniem, starożytni smarowali ją mieszaninami olejów i wosków. Właściwości olejów docenił również Galen z Pergamonu, twórca pierwszej recepty na krem z olejem – tzw. Cold Cream (Creoma, Ceratum Galeni), stosowany do masażu, zapewniający poślizg. W jego skład wchodził olej z oliwek, wosk pszczeli i woda różana, a receptura przetrwała do dziś. W owych czasach powszechny w użyciu był też olej sezamowy, wspominany przez niektórych autorów jako najstarszy, wykorzystywany do celów kosmetycznych. Dobroczynne działanie olejów wykorzystywali również Aztekowie. W ich recepturach można znaleźć olej z awokado i olej z jojoby.

Współcześnie, oleje roślinne pojawiają się w recepturach kosmetyków na całym świecie. Dlatego warto bliżej przyjrzeć się ich właściwościom. Oto przegląd najbardziej wartościowych olejów stosowanych w kosmetologii:

Olej z oliwek

Jest jednym z najstarszych olejów stosowanych w kosmetyce (niektóre źródła podają, że najstarszy). Stosowany w preparatach do twarzy, ciała, włosów, a także dłoni i paznokci. Ma bardzo intensywny zapach. Jest wyjątkowo cennym źródłem witamin A i E, fitosteroli, substancji odżywczych i przeciwutleniających. Polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, źle ukrwionej i skóry palaczy. Dzięki właściwościom łagodzącym i natłuszczającym, doskonale sprawdza się w pielęgnacji skór łuszczących się i podrażnionych. Oliwa to również nieoceniony składnik natłuszczający i wzmacniający w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów oraz kruchych i łamliwych paznokci.

Olej z hiszpańskiej lawendy

Stoechiol jest szlachetnym składnikiem ekologicznym. Gwarantuje aktywne, 24-godzinne działanie przeciwzmarszczkowe. Redukuje napięcia mimiczne, dając efekt botox-like. Niweluje zmarszczki, hamuje powstawanie nowych i wygładza skórę. Ponadto, napina i modeluje owal twarzy (biologiczny lifting). Stoechiol jest doskonale tolerowany przez skórę, również w okolicy oczu.

Olej z kiełków pszenicy

Nienasycony olej o dużej zawartości witaminy E, chroniącej skórę przed atakiem wolnych rodników i szkodliwym działaniem promieni UV, przez co spowalnia procesy starzenia. Jego skład jest podobny do naturalnej powłoki tłuszczowej skóry, dzięki czemu jest przez nią dobrze tolerowany. Nadaje się do cery suchej i szorstkiej, poleca się go także do skóry dojrzałej, gdyż działa wzmacniająco i przeciwdziała rozstępom. Idealnie natłuszcza skórę suchą, głęboko ją nawilża i chroni przed utratą wody.

Olej z pestek winogron

Lekki w konsystencji, zalicza się do grupy olejów naturalnych. Zawiera polifenole – przeciwutleniacze, chroniące komórki przed atakiem wolnych rodników, a więc przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry. Ma właściwości nawilżające i wygładzające. Kosmetyki naturalne z winogron usuwają objawy zmęczenia, przyspieszają regenerację naskórka, rozświetlają cerę i hamują proces starzenia. Olejek może służyć jako nośnik olejków eterycznych, jako delikatny emolient nawilża skórę. Dodatek olejku z winogron dostarcza skórze niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wygładza ją i lekko natłuszcza, bez obciążania tłustą warstwą.

Olej arganowy

Bardzo cenny, żółtawobrązowy olej (zwany płynnym złotem) o lekko orzechowym zapachu. Posiada wysoką koncentrację kwasów tłuszczowych, witaminy E, kwasów Omega-6 oraz naturalnie związanych izoflawonów. Wykazuje silne właściwości antyseptyczne, ochronne oraz ujędrniające i wygładzające. Działa rewitalizująco, nawilża i ujędrnia skórę. Chroni naskórek przed wysychaniem oraz skutecznie chroni przed działaniem wolnych rodników. Znalazł zastosowanie przy leczeniu trądziku, egzemach, bliznach i innych chorobach skórnych. Polecany do pielęgnacji skór zarówno suchych, alergicznych i wrażliwych, jak i trądzikowych.

Olej laurowy

Znany od stuleci, olej z liści wawrzynu szlachetnego o ciemnozielonej barwie i intensywnym zapachu. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Olej laurowy znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych, jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry – działa oczyszczająco, ściągająco, bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Zawarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie ran i łagodzi objawy łuszczycy, pielęgnuje włosy i paznokcie.

Małgorzata Zdziebko-Zięba/afi

www.pkik.pl





źródło: pkik

dodaj opinię

tak czy uważasz, że to dobra porada?

0 osób uważa, że jest to ważny temat

Opinie

Pozostało znaków: 4000

[Pokaż regulamin]

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

wybierz kategorię

Omówimy go w zaufanym gronie - pomogą nam specjaliści i internauci, którzy mają podobne doświadczenia.

Logowanie

Nie masz jeszcze Profilu? Załóż go

Zapomniałeś hasła?


regulamin serwisu